Tyresö FF
Damer

Imponerande seger trots tidig utvisning.
2019-08-11

Igår stod Hässelby SK för motståndet för Tyresö FF´s damer i Div 1 Södra Svealand. Hässelby som Tyresö spelade oavgjort 3-3 mot i förra mötet. Gästerna får en halvchans i den andra minuten och i minuten senare fint anfall från Tyresö när bollen går mellan Ida Ahlbom till Maria Poli sen vidare till Julia Salander och inspel till Josefine Lindberg men bollen rullar över kortlinjen. Ett par minuter senare nära 1-0 när Lina Malmborg får en djupledsboll och sticker sen in bollen i straffområdet till Maria Poli som sånär träffar mål. Därefter får Tyresö en frispark 20 m från mål lite till höger. Den slås lurigt in i straffområdet av Moa Nilson Barkenheim och styrs mot mål men där HSK´s målvakt gör en reflexräddning till hörna från vänster. Hässelby börjar ta för sig mer efter det och hemmalaget slarvar lite i närkampsspelet och det resulterar i flera frisparkar åt gästerna. 9:e minuten lång utspark av Jempa Bakai till en bra chans för Tyresö. Bollen går upp mot Frida Thörnqvist som rycker förbi sin försvarare och väljer att skjuta även om det fanns bra alternativ till att passa in i straffområdet. Skottet räddas av målvakten. Inledningsvis har vi fått se många felpass men i den 13 så bjuder hemmalaget på ett riktigt snyggt anfall där sånär Alice Bergström blir fri men bollen rinner iväg till HSK målvakten. 19:e minuten nu och publiken bjuds på ett klassiskt Frida Thörnqvist mål. Hon får en fin djupledsboll, rundar målvakten och lägger in bollen i mål till 1-0. Några minuter senare riktigt nära 2-0 när Frida Thörnqvist igen kommer fri men den här gången skjuter hon inte utan passar in till en helt fristående Maria Poli. Hon blir tyvärr lite överrumplad och utan att få riktig träff på bollen så går den utanför målramen. 25:e minuten nu och det blir en liten diskussion på planen som slutar med att målskytten Frida Thörnqvist först får 1 gult och minuten senare ytterligare 1 och därmed utvisad. 65 minuter kvar och 1 spelare mindre!!!

Utvisningen verkar inte bekomma hemmalaget alls utan spelar på som vanligt. Nu ger de inte HSK nån tid alls att etablera nåt spel utan tar för sig ordentligt i närkamperna. 33:e minuten nu och ett kanonanfall. Moa Nilson Barkenheim lägger ut en fin pass till Josefine Lindberg på högerkanten. Hon tar sig ner mot förlängda mållinjen och spelar in till Maria Poli som vid första stolpen skarvar upp bollen mot första krysset men återigen rddar målvakten till hörna. Hörnan skarvas mot bortre delen av straffområdet där Frida Thilén lossar stora kanonen men skottet täcks av uppoffrande HSK spelare. Tyresö dominerar totalt trots en spelare mindre. 5 minuter kvar av första och återigen ett mönsteranfall. Frida Thilen spelar upp till Maria Poli som spelar till Lina Malmborg och hon i sin tur spelar ut till Julia Salander på höger kanten. Bra skott men målvakten räddar. Efter det börjar gästerna komma närmare och närmare Tyresös mål men utan att det blir riktigt farligt. I den 46 minuten får vi se årets kanske snyggaste mål? Moa Nilson Barkenheim slår en längre boll upp mot Maria Poli. Hon spelar tillbaka till Josefine Lindberg på högerkanten och som tar några kliv in i banan, spelar in till Lina Malmborg i straffområdet. Lina vänder bort sin bevakare och frispelar Alice Bergström till vänster. Hon gör inget misstag utan trycker säkert in bollen förbi HSK målvakten till 2-0 precis före domaren blåser för haltidsvila.

Man skulle kunna tro att Tyresö skulle komma ut i andra halvlek och spela en lite enklare och tråkigare fotboll nu när man leder med 2-0 och har en spelare mindre på planen? Men icke!

Tyresö fortsätter att spela bra fotboll och kommer till flera fina lägen inledningsvis i den andra halvleken. 55:e minuten och Tyresö får en frispark 25m från mål. Den slås bra av Ida Ahlbom men målvakten gör en bra räddning. 3 minuter senare när Tyresö får en hörna från vänster tar Ida Ahlbom revansch när hon från hörnflaggan knorrar in bollen direkt i mål till 3-0. 4 minuter senare nära 4-0 när Lina Malmborg spelar till Alice Bergström på vänsterkanten. Snygg kroppsfint och ryck och hon är förbi och fri med målvakten. Skottet går utanför tyvärr.

Gästerna har väldigt svårt att komma igenom Tyresös försvar som är rejäla och aggresiva. 20 minuter kvar av match nu och återigen ett fint anfall av hemmalaget. Lina Malmborg rycker sig loss, spelar ut till Sofie Thörnqvist på vänsterkanten. Inspel mot Maria Poli som skarvar bollen vidare bakåt till Kim Hedlund af Schmidt som med vänstern får till ett bra skott men målvakten räddar. Minuten senare Kim Hedlund af Schmidt igen nära att göra mål då hon följt med upp i straffområdet och får en fin pass av Josefine Lindberg från högerkanten. Bollen studsar tyvärr till precis när hon skall trycka till den och går över hennes fot. Istället kan Ida Ahlbom öka på ledningen i den 72:a minuten när hon tar emot ett inlägg från Josefine Lindberg till höger i straffområdet. Med bra teknik dundrar hon in 4-0 med sträckt vrist. Riktigt snyggt.

I den 81:a minuten får Emmy Wigren komma in i spel efter lång fråvaro pga tidigare hjärnskakning. Härligt att se.

Minuten senare får HSK en hörna från höger. På den hörnan är det inte riktigt nån som får tag i bollen riktigt utan den studsar runt på olika ben innan den petas in i Tyresös mål och det är reducerat till 4-1. Nu får HSK lite medgång och i den 84:e minuten får Jempa Bakai i målet göra en fin räddning när det blir lite missförstånd mellan spelare i hemmlaget. Sista minuten nu och Maria Poli snappar upp en boll på högerkanten. Hon spelar in till Ida Ahlbom som smygit med upp i straffområdet. Ida fälls bryskt och domaren pekar på straffpunkten. På den fastställer Maria Poli slutresultatet till 5-1.

Riktigt stabil insats av hela laget och trots spel med en spelare mindre i 65 minuter så är man det klart bättre laget och vinner komfortabelt.

Nu väntas betydligt hårdare motstånd på onsdag 14/8 då det är dags för nästa omgång av Svenska Cupen då Elitettanlaget Hammarby IF kommer på besök till Tyresövallen. Matchstart 20.15.