Damer

LAGSEGER MOT BAJEN!
2019-08-15
Maria Poli chippar in 1-0 i den 22 minuten. Foto: Claus Meyer

Att mötet mot Elitettanlaget Hammarby IF i Svenska Cupen skulle bli en utmaning var det nog ingen som ifrågasatte, men att Tyresös damlag skulle kunna ge dem en sån här match och dessutom till slut vinna var det nog inte många som trodde.

Matchen börjar och Bajen går omgående till anfall. Dock inget som ger några svårigheter för backlinjen. Andra minuten och fint anfall av Tyresö. Ida Bengtsson en fin boll upp till Frida Thörnqvist som vinner en duell och spelar in bollen i straffområdet. Bajenmålvakten är bra med och kniper bollen. Efter det är det några minuter där Bajen har ett visst tryck. Inspel från höger och direktskott över. Tyresös backlinje spelar lugnt och metodiskt. 6:e minuten nu och sånär att en Bajenspelare kommer fri men Jempa Bakai är långt ute och rensar undan bollen. Några minuter senare sticker hemmalaget upp och får till en hörna från höger. Maria Poli kommer högst och skarvar bakåt mot Frida Thilén. Hon i sin tur behöver starta om och det blir till en kontring för Bajen men Ida Ahlbom jobbar hårt och reder ut situationen. 12:e minuten nu och den tidigare Tyresöspelaren Lawlaw Nazeri kommer loss på högerkanten, återigen är Ida Ahlbom där och avvärjer.  Minuten senare fintar sig Lawlaw Nazeri förbi och får skottläge med sin farliga vänsterfot. Bra skott och bra räddning av Jempa Bakai som tippar bollen över ribban till hörna. Det är ett fortsatt tryck mot Tyresö men Moa Nilson Barkenheim är fantastisk och hela laget jobbar bra och ger inte gästerna något gratis. I den 19:e minuten fint anfall från Tyresö. Spelvändning från höger till Lina Malmborg på vänstern. Spel ut till Sofie Thörnqvist men domaren vinkar tyvärr för offside. 3 minuter senare så slår Moa Nilson Barkenheim en fin boll upp mot Maria Poli lite till höger utanför Hammarbys straffområde. Snygg mottagning och hon tar sig in i straffområdet. Mot en utrusande målvakt chippar hon snyggt in 1-0 till Tyresö. Fantastiskt!

Efter målet blir det lite lugnare tempo. Bajen hörna i den 26 minuten som enkelt reds ut efter bra jobb defensivt av Sofie Thörnqvist. Tyresö tar för sig mer och mer och kommer i flera farligheter nu. 28:e minuten bra boll från Jempa Bakai upp till Josefine Lindberg på högerkanten. Hon spelar sig loss på kanten men bollen studsar till och inspelet blir misslyckat. Gästerna har svårt att få igång nåt spel och får allt som oftast vända hem på målvakt då Tyresös försvarar sig exemplariskt över hela banan. 35:e minuten får Josefine Lindberg en fin boll ute på högerkanten igen. Den här gången prickar hon Maria Poli´s panna men nicken blir lite lös. Sen är det riktigt nära 1-1 i den 36:e minuten då Bajenspelare fintat sig fri i straffområdet. Skottet går utanför. Minuten senare så kommer Sofie Thörnqvist runt på vänsterkanten. Hon spelar in till Maria Poli som sånär kan placera in bollen i högra krysset. Nu är det Tyresö som trycker på och skapar läge efter läge men inget riktigt avslut. Sista minutrarna i första halvlek är det åter Hammarby som trycker på. Försvaret är samlat och jobbar riktigt bra ihop och reder ut situationerna bra. Paus och 1-0 till hemmalaget.

Andra halvlek och direkt skapas det chanser åt båda håll. Tyresö fortsätter att ha bra kontroll på Hammarbys chanser. De riktigt farliga lägena blir av felpass från Tyresö men även dem reds ut tämligen enkelt. Efter 10 minuter in i andra halvlek så är det Tyresö som skapar läge efter läge. Bajen får jobba hårt nu för att reda sitt mål. 60:e minuten Och Frida Thörnqvist fintar sig fri efter fått en fin pass av Maria Poli. Skott utanför tyvärr. Strax efter crossboll från Frida Thilen ut till Josefine Lindberg som ser ut att komma runt på högerkanten men resolut brytning av Hammarbys vänsterback. 25 minuter kvar av matchen och nu är det Bajen som åter tar kommandot. De försöker och försöker mot ett idogt kämpande Tyresö. I den 69:e minuten kommer de ändå loss och fri mot Jempa Bakai i målet skjuter de återigen utanför. 18 minuter kvar och Bajen försöker på sin högerkant. Där står Frida Thilén och det blir tvärstopp för Bajenspelaren och bollen rinner ut till inspark. Minuten senare en farlig Bajenhörna men även där rullar bollen utanför stolpen. Kvarten kvar och Tyresö har fortsatt kontroll på matchen. Gästerna fortsätter att skapa chanser men det verkar som att Tyresö har bestämt sig för att inte släppa in nåt mål denna kväll. Istället är det otroligt nära 2-0 i den 83:e minuten när Frida Thörnqvist fintar sig fram till skottläge där målvakten släpper ut en retur som går till Maria Poli. Hon i sin tur skjuter bollen i ribban och Tyresö får ytterligare ett skottläge på den returen men skottet täcks och bollen rensas undan. 2 minuter senare Tyresöhörna från vänster som går över alla och blir till en kontring för Bajen. Där läser Jempa Bakai spelet väl och kniper bollen. Bara 2 minuter kvar och nu bra reflexräddning av Jempa Bakai på ett närskott från Bajenfot. Dock avvinkat för offside innan.

Det blir den sista chansen för gästerna och Tyresö FF vinner matchen mot Hammarby IF med 1-0 och är vidare till nästa omgång i Svenska Cupen. Vem hade trott det? Segern grundades i ett fantastiskt försvarsarbete över hela banan och från samtliga i laget. Riktigt kul och bra match att se.