SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tyresö FF

Tyresö Fotboll 50 år 2021
 

Den 25 november 2021 fyller Tyresö FF 50 år. Under det kommande året kommer vi att publicera olika artiklar som beskriver händelser som varit viktiga och betytt mycket för föreningens tillkomst och fortsatta utveckling.

 

Först ut är en berättelse som Bosse Furugård, en av Tyresö FFs grundare, skrivit och som beskriver hur Tyresö IFs fotbollssektion blev Tyresö FF den 25 november 1971. 

 

Genom alla 50 år har många personer varit en del av vår verksamhet och om du själv har berättelser du vill dela med dig av och lägga till vår historiebeskrivning är du mer än välkommen att kontakta oss. Hör av dig till info@tyresofotboll.se !

Så bildades Tyresö FF

Text: Bo Furugård

Under mitten av 1960-talet flyttade många barnfamiljer in till Tyresö och framförallt då till Bollmora. Bland dem fanns ett antal fotbollsspelare som spelat fotboll i mindre klubbar runt om Stockholm och även några som spelat i klubbar från landsorten. Intresse fanns bland många av dem att fortsätta med fotbollen och då gärna lokalt ute i Tyresö. Hanvikens SK var på den tiden den stora fotbollsklubben i Tyresö med ett representationslag i division 3. För de flesta nyinflyttade var det en serienivå på för hög nivå och därför blev den Bollmora baserade föreningen Tyresö IF det logiska valet för många.

 

Resultaten lät dock vänta på sig och Tyresö IF:s A-lag på herrsidan fortsatte att harva i kvalifikens två lägsta serier under hela 60-talet. Inte heller ungdomsverksamheten lyfte något speciellt. En 4-5 lag i S:t Eriks-cupen och den lokala Stimmet ligan var det enda. Damfotbollen startades tidigt upp i Tyresö och spelade vid den här tiden i högsta serien i Stockholm som samtidigt var den enda. Noterbart är att Tyresö IF var ett av de ursprungliga åtta lagen i den första damserien i Stockholm. 

 

Dock saknades en uttalad målsättning för hela sektionens verksamhet och dessutom så saknade föreningen ett juniorlag på herrsidan samt att ingen verksamhet bedrevs på flicksidan. 

Bosse Furugård Foto: Tyresöradion

År 1968 togs de första stegen mot en förändring då ett antal nya personer valdes in i Tyresö IF:s fotbollsstyrelse. Bland dem Tommie Pile, Hans Larsson, Rolf Ekström och Bo Furugård. Nya idéer kom fram och började diskuteras internt i styrelsen. Styrelsen var inte överens och det gamla stod mot det nya tänkandet. Inför årsmötet 1969 beslöt den dåvarande ordföranden Leif Gustavsson av personliga skäl att lämna ordförandeposten i fotbollssektionen och enbart ägna sig åt att spela fotboll i föreningen. Detta gjorde han som duktig och omtyckt spelare framtill slutet av 70-talet. Till ny ordförande valdes istället Olle Johansson vid årsmötet. Därmed kom föreningen under de kommande åren att helt ändra inriktning på sin verksamhet.

 

Själva grundidéerna för den nya föreningen tog form under natten mellan den 3 och 4 maj 1969. Bosse Furugård hade ett par dagar innan blivit pappa till en pojke och medan hustrun låg på BB passade A-laget på att träffas hemma hos Bosse på Njupkärrsvägen för att ta en öl efter kvällens träning. Diskussionsvågor gick höga och klockan började närma sig midnatt. De flesta hade trappat av vid den tiden och till slut var det bara Bosse Furugård och Hasse Larsson kvar vid köksbordet. Fram kom papper och penna för att sätta ner idéerna på pränt medans de ännu fanns i klart minne. Här fick kvartersfotbollen för första gången sina riktlinjer nerskrivna, satsningen på hur lagen i S:t Erikscupen skulle utvecklas och avancera tog form och även hur herrarnas A-lag skulle avancera i seriesystemet. 


Ölen tog slut men inte idéerna. Efter en kort vandring hemma till Hasses lya på Bollmoraberg så fortsatte nattens sista diskussionerna hemma i Hasses kök. Dagen efter så skrevs allting ner på ett par pappersark som blev grunden för det nya Tyresö FF. Arken finns fortfarande kvar, instoppade i den historiska pärmen hemma hos Bosse.

 

Nu gick det fort. Fotbollssektionen kallade till ett möte den 20 maj där förslaget till nyorganisation av fotbollssektionen presenterades för medlemmarna. Mötet tog beslut om att godkänna nyordningen med omedelbar verkan. På årsmötet i november togs sedan beslut att lämna Tyresö IF, vilket damhandboll och ishockey redan tagit beslut om, och bilda en egen renodlad fotbollförening under namnet Tyresö FF. Den kanske största anledningen till det var Tyresö kommuns på den tid konstiga regler för att lämna administratörsbidrag till föreningarna. Förutom rent sportsliga vinster vid bildandet av en egen förening var de ekonomiska förutsättningarna betydligt bättre. Både när det gällde att kunna få en egen sponsring till fotbollen från företagsvärlden samt framförallt när det gällde de kommunala bidragen.


Fotbollssektionens representanter i Tyresö IF:s huvudstyrelse var Holger Jansson och Bosse Furugård vilka fick uppdraget att informera och förhandla om fotbollens beslut att lämna Tyresö IF och bilda egen förening. Resultatet blev att från den 25 november 1971 blev fotbollen en egen förening. Innan dess hade mycket av de nya idéerna redan börjat att förverkligas. Kvartersfotbollen startade upp på hösten 1969 och under den kommande vintern startade sedan fotbollsskolan upp i den då nybyggda Nybodahallen.


Seniorverksamheten både på herr- och damsidan hade setts över, visserligen med blandat resultat på herrsidan. Sista året under namnet Tyresö IF 1970 hade man lyckats åka ur kvalifikens division 3 och degraderas till division 4, den absolut lägsta serien i Stockholmsfotbollen. Även i styrelsen genomfördes en hel del förändringar under dessa år. Ny ordförande blev Håkan Eriksson, Bosse Furugård fortsatte som vice ordförande med ansvar för ungdomsverksamheten tillsammans med Rolf Ekström, Hasse Larsson blev ansvarig för sponsringen och juniorlaget, Tommie Pile tog över den ekonomiska hanteringen och Åke Herrlin blev sekreterare.

 

Tyresö FF var fött!!!

Det här är Tyresö FF

Tyresö FF startade som fotbollssektion i Tyresö IF. I samband med att den dåvarande moderföreningen delades kring slutet av 1960-talet blev fotbollssektionen egen förening från 1971 under namnet Tyresö FF.

 
Föreningens framgångar
Tyresö FF är, har det visat sig, en riktigt vass förening när det kommer till turneringsspel. 2007 blev Tyresö FF:s herrlag, som första klubb någonsin, Svenska Mästare i Futsal. En långvarig tradition av inomhusspel, inte minst genom ST Cupen, har gjort att flera av våra årgångar gjort avtryck inomhus. 2020 var en otroligt år för Tyresö FF i turneringssammanhang. Segrar i Junior-DM, Stockholm och Victoria Cup och en aldrig tidigare genomförd bedrift var ett faktum. Att damlaget vann Victoria Cup för tredje året i rad och för fjärde gången på fem år talar sitt tydliga språk.
 
Under säsongerna 1985 och 1990 spelade vår herrlag i landets näst högsta serie. Från säsongen 1985 kommer vår arena Tyresövallens publikrekord när herrlaget mötte Djurgårdens IF inför 3.500 åskådare.
Kronprinsessans pokal höjs mot skyarna efter att SM-Guldet säkrats! På bilden syns bland annat Jennifer Egelryd som fortfarande är med i vårt damlag i division I Foto: Jenny Puronne Slottstudion
Svenska mästare 2012
2012 var ett historiskt år när vårt damlag i den sista omgången i en rafflande seriefinal mot Malmö vann både matchen och serien. Tyresö FF är Svenska Mästare! Detta är utan konkurrens klubbens största framgång hittills.
 
2010 och 2011 förärades vårt damlag med SvFF:s bronspeng för de fina fjärdeplatserna, 2010 som nykomling vilket inte hänt tidigare.
 
Champions Leaguefinal 2014
Damlaget tog sig från gruppspel ända fram till finalen, 22/5 2014 och ledde vid två tillfällen matchen mot Wolfsburg men stod till sist som förlorare med uddamålet. Inför säsongen 2013 bildades Tyresö Fotboll AB, som nu tog över vårt damlag. Tyresö FF spelade vidare i div 1 med Tyresö FF:s damlag nr 2. Ett lag bestående till största delen egna produkter.
 
S:t Erikscupen
I Stockholms seriesystem för ungdomar, S:t Erikscupen, har våra lag genom åren varit mycket framgångsrika och sammanlagt finns det på vårt kansli hela 20 segerplaketter från denna stora turnering. Tyresö FF har även blivit mest framgångsrika förening i S:t Erikscupen en gång och bästa flickförening hela tre gånger.
 
Varje år deltar uppemot 100 lag från Tyresö FF i olika seriespel i Stockholm vilket gör Tyresö FF till en av Sveriges största föreningar.
 
ST Cupen
Sedan 80-talets inledning har Tyresö FF arrangerat ST Cupen. Turneringen samlar varje år mellan 600-700 lag vilket gör den till världens största ungdomsturnering i sitt slag. ST Cupen spelas mellan jul- och trettonhelgen i kommunens fina idrottshallar. Läs mer om ST Cupen.