TYRESÖ FF Dam

Seger mot Älvsjö!
2024-04-14 08:05
Målskytt Sosso Andersson och 2:a nollan i rad för Karro Sundberg!

Ny match för Tyresö FF´s damer och den här gången borta mot Älvsjö AIK. Skulle förra veckans seger mot Segeltorp följas upp med ytterligare 3 poäng? Nja det var nog ingen som trodde på förhand att det skulle ske då Älvsjö ser ut att fått ihop en riktigt bra trupp i år.

Och det är hemmalaget som börjar matchen bäst. De skapar ytor för varandra och spelet är mestadels förlagt på Tyresös planhalva. Ofta hittar de ut på kanterna och ser farliga ut i sina anfall.

Efter ca 5 minuter tar Tyresö över något och skapar ett visst tryck mot Älvsjö istället. Älvsjö vänder snabbt och skapar en snabb kontring i den 8:e minuten. Riktigt snyggt spelat av hemmalaget men avslutet något svagt och skapar inga som helst bekymmer. Nytt anfall strax efter och nytt avslut mot Tyresös mål av tidigare Tyresöspelaren Lawlaw Nazeri men utanför.

I den 11:e minuten är det en 1 mot 1 situation som Sosso Andersson är inblandad i och hon är på väg att rinna ifrån men blir dragen i tröjan. Domaren avvaktar av nån anledning med att blåsa av men gör det ändå till slut.

Älvsjö kommer ofta på kanterna och försöker slå långa inspel mot bortre där det ofta är fritt. Men Tyresö är bra med och kan ta hand om det som kommer. Riktigt bra försvarsspel av hela backlinjen. Istället hörna från höger i den 14:e minuten för Tyresö. Den rensas undan men blir ny våg där Leila Baiche och Fialisa Söderberg visar upp bra spel som resulterar i ny hörna från höger. Resultatlös.

Hemmalaget bjuder på fint anfall ett par minuter senare. Spel från vänsterkanten ut till höger sida. Ner mot förlängda mållinjen och spel snett inåt bakåt och avslut. Karro Sundberg räddar enkelt.

Älvsjö får en gratischans strax efter. Ett litet misstag som ger ett friläge för Älvsjö. Karro Sundberg kommer ut bra men blir rundad och Älvsjöspelaren har i princip öppet mål förutom Josefine Lindberg som tagit en löpning för att förhindra mål. Älvsjöspelaren rullar dock bollen utanför målramen som tur är.

Efter det är det Tyresö som åter trycker på. Snyggt kortpassningsspel mellan Leila Baiche, Elsa Bengtsson och Fialisa Söderberg gör att Liv Borgman får skottläge. Bra avslut men inget mål. Men Tyresö har bra tryck nu och i den 26:e minuten får Sosso Andersson bollen något till höger utanför straffområdet. Hon petar fram bollen lite innan hon trycker iväg stora kanonen med vänstern och 0-1 rakt upp i krysset. Snyggt och inte alls oförtjänt.

Strax efter är det otroligt nära 0-2 när Klara Grahn från sin backposition kommit högt upp och laddar bössan även hon men skottet tar i ribban och ut i planen igen. Ny attack och ny hörna från höger. Bollen rensas bort av en annan tidigare Tyresöspelare, Clara Andersson.

Tyresö har nu tagit över och i 35:e minuten är det nära igen. Leila Baiche trycker iväg ett skott där bollen touchar en Älvsjöspelare på vägen mot mål och där målvakten som redan slängt sig åt fel håll ändå räddar mirakulöst med fötterna. Nära nära där.

Älvsjö försöker nu få in en kvittering innan pausvilan och trycker på lite men inget som oroarnämnvärt. Pausvila med 0-1 ledning för rödgula Tyresö.

Full fart på hemmalaget direkt i andra halvlek och avslut mot mål men mitt på Tyresös målvakt som enkelt tar emot. Efter första anstormningen är det Tyresö som åter tar tag i taktpinnen och skapar flera bra lägen men utan att komma till avslut.

I den 53:e minuten riktigt bra chans för Älvsjö som kommer på sin vänsterkant. Riktigt bra försvarspel av Josefine Lindberg gör att avslutet mot Tyresösmålet blir återigen en enkel match för Karro Sundberg.

Halvtimmen kvar av matchen och det är mycket spel på Älvsjös planhalva. Inkast för Tyresö som Leila Baiche tar emot, vänderbort sin bevakare och spelar snett inåt bakåt från vänsterkanten in i straffområdet men tyvärr ingen Tyresöspelare där.

Efter det sjunker kvalitéten i matchen och det liknar lite ”VM i inkast” men spelet är fortsatt på Älvsjös planhalva. Dock blir det en långboll från Älvsjö i den 64:e minuten där Josefine Lindberg försöker rensa undan. Hon träffar en Älvsjöspelare som sätter full fart mot Tyresömålet. Josefine ser dock till att reda ut den farligheten ändå och tar revansch på sig själv. Bra gjort!

I den 70:e minuten spelar Josefine Lindberg och bollen till nyinbytte Sofia Svensson som passar upp till Leila Baiche och vips har det skapats ett 2 mot 1 läge. Starkt försvar av Älvsjö till hörna ändå.

Kvarten kvar och ny kraftanstränging av hemmalaget för en kvittering. Långskott i ribban och ut. Nytt avslut strax efter som skarvas från nära håll mot mål men rakt på Karro Sundberg som skopar in.

Tiden börjar rinna ut och Tyresö spelar smart och håller bollen både länge och väl inom laget. Ner med bollen hörnflaggan och låt tiden gå. Rutinerat och bra gjort.

Tyresö vinner matchen med 0-1 och håller åter nollan. Ytterligare 3 poäng in på kontot. Inte alls oförtjänt. Grattis!

Ny match nu på SÖNDAG 21/4 kl 13.00 på Tyresövallen när nykomlingen Värmdö IF kommer på besök.

Vi se där!

/ Christer

Seger i seriepremiären!
2024-04-07 12:33
2 målskyttar och hållen nolla! Foto: Jempa Bakai

Seriepremiär och ett fullsatt Tyresövallen!?

Nja inte fullsatt riktigt men ca 150 personer hade ändå tagit sig dit för att beskåda detta.

Motståndarna Segeltorps IF brukar bjuda till bra motstånd och förra året tog med sig alla 3 poäng från vallen med en 0-1 seger efter mål på ett motlägg i den 5 minuten.

Så hur skulle dagens match vara då? Tyresö som blandat och gett lite på försäsongen tog ändå rejäla steg framåt senast mot Sandviken och det bådade gott inför dagens match.

Inledningsvis har Tyresö det mesta av bollinnehavet och skapar mest offensivt. Snyggt spel av Emma Åström efter vunnit duell på mittplan med pass till Elsa Bengtsson. Hon spelar djupledsboll till Sosso Andersson som får bra läge men även bra försvar av Segeltorp till inkast.

Efter ca 15 minuter kommer gästerna mer in i spelet och börjar hota ordentligt. Snabb kontring i den 13:e minuten men där reder Klara Grahn och Emilia Irle ut situationen tillsammans med Karro Sundberg i mål. 2 minuter senare nära att ett avslut går in mellan stolpen och Karro Sundberg men hon fixar till det till slut ändå. Puh!

Tyresö slarvar lite i passningarna och det gör att Segeltorp biter sig kvar i anfall. Framåt går det trögt och de få attackerna är inga som helst problem för Segeltorpförsvaret. I den 21:a minuter skapar ändå Tyresö en hörna från vänster. Ella Bergström slår den mot bortre stolpen där Josefine Lindberg möter upp med skallen. Segeltorp spelare räddar med handen men returen trycker Josefine in ändå till 1-0. Riktigt skönt.

2 minuter senare ringer det igen. Boll upp till Sosso Andersson på högerkanten. Hon trycker iväg ett patenterat ”Sossoskott” och bollen går i en båge från 25 meter över målvakten och in i bortre burgaveln till 2-0. SNYGGT!

Tyresö skapar nu ordentligt med lägen och har bra grepp om matchen när vi närmar oss minut 35 av första halvlek. Elsa Bengtsson är ytterst nära att göra 3-0 när hon stressar och stjäl boll av Segeltorpförsvarare lång ner i straffområdet men de klarar ut det ändå.

Slut minut nu och Emma Åström ( bäst på plan idag enligt mig ) fixar en ny hörna från vänster. Återigen slår Ella Bergström bollen mot bortre stolpen och återigen dyker Josefine Lindberg upp där och nickar in 3-0 i nättaket. Härligt att gå till pausvila med 3-0 ledning och inte alls orättvist.

Andra halvlek och Segeltorp sätter hög fart direkt och får en farlig frispark 25m från mål. Skott över. Klart mer intensiv halvlek och betydligt tuffare närkamper.

Segeltorp försöker skapa chanser men försvarsspelet över hela planen är magnifikt idag. Meja Frimmel och Emma Åström på mitten är glimrande bra. Jobbar och sliter och ger inte motståndarna en millimeter gratis.

Tiden rullar på och Tyresö håller emot anstormningen gång på gång. Bara 15 minuter kvar nu och hörna för Segeltorp. Emilia Irle rensar i första läget men bollen kommer tillbaka och det blir riktigt farligt i straffområdet men då är Klara Grahn där istället och reder ut. Men gästerna har vittring på reducering nu och trycker på. De får även ett friläge mot Karro Sundberg i den 79:e minuten där avslutet inte är några som helst problem för Karro.

Sen snabb kontring för Tyresö. Elsa Bromé slår en mästarpass genom Segeltorps backlinje upp till Leila Baiche som provar skott mot första krysset men precis utanför.

Domaren blåser av matchen efter 95 minuter och Tyresö vinner med 3-0 efter en riktigt stabil insats. Samtliga spelare ska hyllas och inte minst Josefine Lindberg som gör 2 mål som back. En extra eloge skall dock Emma Åström och Meja Frimmel ha enligt mig då de dominerade på mittfältet.

Nästa match är borta mot Älvsjö AIK. Lördagen 13 April kl 13.00.

Vi ses där!

/ Christer

0-0 i genrepet mot Sandviken
2024-03-31 13:57

Sandviken kom på besök till Tyresövallen igår. De spelar denna säsong i Div 1 Norra.

Rejäl inledning av matchen som bjuder på många närkamper och tuffa dueller. Tyresö är rejält påkopplade.

Det är dock gästerna som kommer till avsluten. Backlinjen men Josefine Lindberg, Emilia Irle och för dagen Klara Grahn får jobba hårt och gör det riktigt bra.

Super räddning av Karro Sundberg i den 7.e minuten och där returen styrs ut till hörna. Klara Grahn nickar undan och boll upp till Elsa Bengtsson men hon är alldeles för ensam och kontringen uteblir.

Efter bra press av Tyresö högt upp på motståndarnas planhalva går bollen till Sosso Andersson. Inlägg från vänster mot Elsa Bengtsson i straffområdet men målvakten är 1 sekund före.

Det är inledningvis som sagt mest Sandviken men efter ca 15 minuter bjuder Tyresö på några farligheter. Först spelar Liv Borgman ut bollen till Sofia Svensson på högerkanten. Som i sin tur fixar hörna från höger. Tyvärr blev den ”resultatlös” som min ”sidekick” för dagen Ida Ahlbom informerade om.

2 minuter senare får Tyresö ett riktigt bra frisparksläge från ca 30m. Liv Borgman trycker iväg ett bra skott som går i en båge ner mot bortre stolpen. Målvakten har stora bekymmer och kan inte hålla bollen i första läget men reder ut situationen sen.

45 minuter spelade nu och en ganska jämn fight ändå med ett visst övertag till Sandviken som nu träffat målramen flertalet gånger. Inställningsmässigt hos Tyresöspelarna finns inget att klaga på som fortsätter att trycka på ordentligt i närkamperna. Anfallsmässigt ser det lite tveksamt ut stundtals i den första halvleken som slutar 0-0.

Andra halvlek nu och ett BETYDLIGT bättre Tyresö nu. Passningarna sitter. Spelare visar tydligt att de är passningsbara. Bättre rörelse utan boll och det skapas ytor för medspelare. Men i den 55:e minuten tappas det boll på mitten och gästerna kontrar. Snabbt anfall på vänsterkanten där Emilia Irle förtjänstfullt reder ut till hörna från vänster. Karro Sundberg boxar bort bollen men går åter till Sandviken som 2 gånger om har möjlighet att trycka in bollen som räddas på mållinjen varje gång. Ny våg från gästerna men då kan Karro till slut hålla i bollen.

20 minuter in i andra halvlek börjar det slarvas lite hos Tyresö som inte riktigt går in 100% i situationerna. Det utnyttjar Sandviken som biter sig kvar en bra stund i anfall mot Tyresö och är nära att från vänsterkanten skruva in bollen i bortre men utanför som tur var.

Där efter är det Tyresö som har ett långt anfall på Sandvikens planhalva och det finns lägen men en liten tvekan i de avgörande lägena gör att chanserna försvinner. Annars riktigt bra spel ändå.

Kvarten kvar och bra samarbete mellan Fialisa Söderberg, Emma Åström och Sofia Svensson. Bollen till Sosso Anderson som drar iväg ett skott men täcks av Sandvikens försvar. Ett par minuter senare nytt läge för Sosso Andersson när hon åter fått boll av Sofia Svensson men återigen täcks skottet bort.

I den 81:a minuten bjuder Elin Bragnum på en delikatess när hon fintar bort sin bevakare och sen tunnlar nästa. Tyvärr blir inspelet lite misslyckat men intentionen var bra. Bara minuter kvar nu och en sista attack från Sandviken men Meja Frimmel fortsätter spela med hög pondus som hon gjort hela matchen och reder ut farligheten.

Matchen slutar 0-0 och jag måste nog ändå säga att det såg riktigt bra ut. Speciellt andra halvlek där det definitivt kunde producerats mål.

Nu är det seriepremiär på lördag kl:16.00 när Segeltorps IF kommer på besök till Tyresövallen.

Vi ses där!

/Christer

Uddlöst mot Karlberg
2024-03-18 07:27
En av få glädje ämnen i lördags. Elin Bragnum tillbaka på planen. Foto: @kbrome

Möte mot seriekollegan Karlberg i lördags. Första gången i år man inte satt och frös på läktaren. 😊

Bra första 5 minuter av Tyresö som spelar ett omväxlande spel men utan att komma till några avslut. Karlberg har ett men inget som är några som helst problem för Karro Sundberg i målet.  En hörna för Tyresö i den 8:e minuten och bollen motas fram mot mål av vad jag kunde se Klara Grahn men rakt på KB målvakten som skopar in lätt.

I den 13:e minuten fint väggspel mellan Sofia Svensson och Filippa Pettersson. Inspel från högerkanten över till Fialisa Söderberg- Skottförsök men utanför målramen.

Det är en snäll och tempofattig första halvtimme som inte bjuder på särskilt mycket. Varken av varken Tyresö eller KB.

Karlberg börjar nu sätta högre press och det lönar sig för det blir mycket spel på Tyresös planhalva. Dock fortsatt ont om avslut mot mål.

Ett felpass av Tyresö i sista minuten av första halvlek rakt till KB spelare i Tyresös straffområde gör att Alice Schéele Bengtzon (som förövrigt gjorde en stabil insats) måste stoppa KB spelaren och gör det lite för bryskt och domaren pekar på straffpunkten. Inget att säga nåt om och bombsäkert trycker de in 0-1 precis innan halvtidsvilan.

Andra halvlek och skottförsök direkt från Elsa Bengtsson men misslyckat. Bra hemjobb Meja Frimmel i den 48:e minuten men sen slarviga passningar som gör att KB biter sig kvar på Tyresös planhalva. KB står högt och när inte passningarna sitter riktigt för Tyresö vänder gästerna snabbt och kommer med många spelare i anfallen.

Efter en riktigt dålig start av 2:a halvlek börjar sakteliga Tyresö ändå prestera lite bättre efter ett tag. Sofia Svensson, Elsa Bengtsson och Nina Garibija provar alla avslut mot mål men inget som hotar nämnvärt.

I den 58:e minuten är det nära när det kommer ett inlägg från vänsterkanten över till högersidan där Filippa Pettersson möter upp och spelar snett inåt bakåt till Sofia Svensson som med direktskott är nära att trycka in kvitteringen men tyvärr utanför.

Tyresö fortsätter att skapa lägen och fyller på med folk nu och det skapar bra kontringslägen för gästerna. I den 66:e minuten helt fri KB spelare mot Karro Sundberg som får göra en superbenparad till hörna. Resultatlös.

Bra spel mellan Josefine Lindberg och Klara Grahn i den 70:e minuten men inspelet från höger blir aldeles för nära mål. Elin Bragnum som kommit in i matchen efter 5 års matchfrånvaro jobbar förtjänstfullt till sig bollen och är så nära att ta sig förbi KB´s högerback men har inte millimetrarna på sin sida denna gång.

Tyresö försöker få till en kvittering men det lyckas inte alls idag. Försvarsmässigt ok över hela planen men det kommer krävas betydligt mer framåt sen när serien kommer igång. Det blir för uddlöst när inte hela laget anfaller och för många som ”tittar på”.

MEN! 😊 det som hänt kan man inte påverka utan bara det som kommer att hända och det är tur det för på lördag finns det nya möjligheter att ta revansch på sig själv när Täby FK kommer på besök. Förhoppningsvis blir det spelmässigt en bättre och mer underhållande match då. Matchstart 12.00.

/ Christer

Jämn match mot IK Brage
2024-03-10 11:13

Träningsmatch mot IK Brage igår. Ett lag som jag tror det var länge sen Tyresö mötte om ens någonsin.

Därav svårt att veta motståndet förutom att de senaste slagit Gefle IF med 2-1.

Bra start av Tyresö som sätter full fart på en gång. Nära att ta ledningen redan i 3:e minuten när Fialisa Söderberg slår ett inlägg från vänstern till en framstörtande Sofia Svensson som är millimeter från att stöta in 1-0 men bollen går förbi.

Inledningsvis mycket boll på gästernas planhalva och Tyresö kommer till avslut genom Sosso Andersson som prövar skott med både högern och vänstern men gästernas duktiga målvakt tar hand om bollen. Efter ca 10 minuter börjar gästerna komma in i matchen även dem och bjuder på snyggt väggspel som Alice Bengtzon Schéele till slut reder ut till inkast långt ner på Tyresös planhalva.

Efter 15 minuter är det jämn match och lagen tar ut varandra så det är ont om avslut mot mål. Och precis när jag noterar detta avlossas ett skott mot Tyresös mål som touchar en Tyresöspelare, bollen går i en båge och friställer en Bragespelare som enkelt kan rulla in 0-1 till gästerna.

Tyresö försöker trycka på för en kvittering omgående och skapar lite lägen men inget som blir till avslut mot mål.  Det är fortsatt jämn match och spelet går lite fram och tillbaka. I den 35:e minuten hörna för Brage från höger som  Emilia Irle kan rensa undan. Minuten senare nytt inlägg från höger där nr 25 i Brage klipper till på volley på men Karro Sundberg gör en jätteräddning .

Paus och fortsatt 0-1.

Tyresö startar andra halvlek som den första med bra fart i anfallen. Boll ut till Fialisa Söderberg den här gången på högerkanten men nån sekunds tvekan och chansen försvinner. Strax efter ny chans till avslut efter inspel från vänsterkanten men då ny tvekan och mottagning av bollen istället för direktskott och även denna gång försvinner chansen.

Istället kan Brage öka på till 0-2 i den 53:e minuten snyggt spelat från vänsterkanten in centralt. Ny pass ut till spelare till höger som tar nån meter och skjuter distinkt in bollen i burgaveln.

Inget som verkar bekymra Tyresö som skapar mer och mer mot gästernas mål. Frispark i den 66:e minuten som Liv Borgman lyfter in i straffom rådet över Brages mur och till Klara Grahn som provar skott. Jätteräddning av Bragekeepern som även tar returen. Riktigt nära reducering där.

Fortsatt jämn och bra match och i den 77:e minuten kommer reduceringen. Boll upp till Filippa Pettersson på vänsterkanten. Hon tar sig in i straffområdet och spelar snett inåt bakåt till Liv Borgman som lugnt och säkert placerar in bollen vid vänstra stolpen. Snyggt och välförtjänt. Bra jobb av Klara Grahn utan boll också i det läget.

Tyresö trycker nu på mot slutet för en kvittering och gärstran börjar se lite trötta ut. Detta resulterar dock i en snabb kontring och Bragespelare som kommer fri mot Karro Sundberg. Ella Bergström gör ett jättejobb och ser till att avslutet uteblir och Karro enkelt kan ta hand om bollen. Istället påbörjas ett anfall av Tyresö och boll ut till Klara Grahn på högerkanten som slår ett inlägg mot Filippa Pettersson i straffområdet. Hon tar emot bollen och trycker iväg ett halvvolleyskott som målvakten gör en ny makalös räddning på. Hade ju varit så snyggt annars!

Slutminut och hörna för Tyresö från vänster. Återigen är Filippa Petterson där men nicken går strax utanför krysset och IK Brage vinner matchen med 1-2. Jämn och bra match som stundtals bjöd på riktigt fin fotboll.

Lite osäkert när nästa match är men håll utkik på Tyresö Fotbollsförening - Dam (tyresofotboll.se) så kommer infon där inom kort.